کسبوکارهای نوپایی (استارتاپ ها) که به شکل اینترنتی فعالیت میکنند برای فروش محصولات یا خدمات خود و دریافت هزینه از مشتری غالبا از دو روش رایج کارت به کارت کردن و همچنین درگاه پرداخت شخصی استفاده میکنند. دو روشی که هر کدام مزایا و معایب مخصوص خود را دارند. درگاه پرداخت شخصی خود بر دو نوع است؛ درگاه پرداخت مستقیم و درگاه پرداخت واسط. در این نوشته قصد داریم به این مسئله بپردازیم که کدام یک از این راههای دریافت هزینه برای استارتاپ ها کارایی بیشتری دارد. در این نوشته روی بحث با استارتاپ ها و کسبوکارهای کوچک و متوسط است، هر چند که هر کدام از این روشها میتواند با توجه به شرایط خاص هر کسبوکار، گزینه مطلوبی برای آنها باشد.
کارت به کارت کردن
کارت به کارت کردن با اینکه یکی از راههای معمول انتقال پول به ویژه در مبادلات شخصی است اما برای کسبوکارهای نوپا که به دنبال گسترش و معرفی محصول یا خدمات خود هستند چندان روش کارایی به نظر نمیرسد. هر استارتاپ نوپایی باید فرایند خرید را برای مشتریانش تسهیل کند. در حالی که در روش کارت به کارت بخش زیادی از فرایند خرید به عهده مشتری است. فرایندی که میتواند برای خریدار خستهکننده باشد: مراجعه به شعب بانکی، استفاده از عابر بانک، اینترنت بانک، نصب موبایل بانک و اپلیکیشنهایی که خدمات کارت به کارت را ارائه میدهند، جملکی به نسبت زمانبر هستند و ممکن است مشتری را از خرید خود منصرف کند. همچنین در این روش، پیگری پرداختیها برای فروشنده نسبت به استفاده از درگاه پرداخت شخصی از سهولت کمتری برخوردار است.
درگاه پرداخت مستقیم
در این روش پرداخت، مشتری پس از انتخاب و تکمیل خرید خود به صورت مستقیم به درگاه پرداخت یکی از بانکها وصل میشود و مشتری تنها با در اختیار داشتن اطلاعات کارت بانکی از جمله شماره کارت و رمز دوم میتواند هزینه کالا و خدمات را بدون مراجعه به بانک پرداخت کند. این روش نسبت به انتقال وجه از طریق کارت به کارت برای مشتری با سهولت بیشتری همراه است. در این روش، کسبوکارهای متقاضی باید از طریق مراجعه به یکی از شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک (psp) و ارائه مدارک لازم اقدام به دریافت درگاه پرداخت نمایند.
البته استفاده از درگاه پرداخت مستفیم برای استارتاپ ها با چالشهایی همراه است که در ذیل به اختصار به دو مورد اصلی این چالشها اشاره میکنیم:
- برخورداری از وبسایت اینترنتی رسمی با کیفیت و فعال به منظور فروش کالا یا خدمات
- دریافت نشان نماد الکترونیکی کسبوکارهای اینترنتی (اینماد)
در نتیجه اینگونه الزامات، برخی استارتاپ ها امکان گرفتن درگاه پرداخت مستقیم را ندارند. به عنوان نمونه میتوان به کسبوکارهایی که در شبکههای اجتماعی مجازی محبوبی مانند ایسنتاگرام فعالیت میکنند، اشاره کرد. همچنین دریافت درگاه پرداخت شخصی از این روش نیاز به مراجعه بانک، طی کردن فرایند بروکراتیک لازم برای اخذ مجوز و در نتیجه صرف زمان زیادی دارد.
درگاه پرداخت واسط – روشی مناسب برای استارتاپ ها
درگاههای پرداخت واسط، شرکتها یا سایتهایی هستند که با شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت الکترونیک قرارداد میبندند و درگاههای پرداخت را از آنها دریافت میکنند و با افزودن امکانات بیشتر آن را در اختیار مشتریان قرار میدهند. در این روش مبلغ مورد پرداخت مشتری ابتدا بهحساب شرکت واسط پرداختشده و پس از آن بهحساب تأمینکننده یا فروشنده انتقال مییابد. غالب این درگاهها بسته به خدماتی که ارائه میدهند، کارمزد کمی دریافت میکنند و همچنین از سرعت و امنیت بالایی برخوردار هستند. بنابراین چنانچه صاحب یک فروشگاه اینترنتی کوچک یا کسبوکاری نوپا هستید بهتر است برای انجام مبادلات مالی خود از درگاههای پرداخت واسط استفاده کنید.
بهرهگیری از درگاههای پرداخت واسط بهترین راه حل برای استارتاپ ها است. چرا که غالب این شرکتها و کسبوکارهای نوپا بودجه و سرمایه محدودی دارند. بنابراین بهتر است برای کاهش هزینهها و جلوگیری از اتلاف وقت از درگاههای واسط پرداخت بهره بگیرند. از طرفی بسیاری از کسبوکارها سایت اینترنتی و مجوزهای موردنیاز از جمله اینماد را برای دریافت درگاه پرداخت مستقیم را ندارند و در این روش نیازی به دریافت اینماد نیست. همچنین گاهی نیاز هست که یک فروشگاه به دلیل کاهش امکان خطا و عدم دسترسی سرویس، با دو یا چند بانک قرارداد داشته باشد که انجام این کار بازهم برای یک کسبوکار کوچک متحمل طی فرایند اداری و تعهدات حقوقی زیادی است که البته این کار را اغلب درگاههای واسط انجام داده به صورت هوشمند بین چند درگاه سوئیچ میکنند تا از عملیاتی بودن همیشگی درگاه پرداخت برای مشتری خود اطمینان حاصل کنند.
لینکهای مفید
راهکار ۳۶۰ درجه پرداخت برای کسبوکارها
5 نکته درباره مدیریت کسب و کار های نوپا
طراحی خدمت چیست و چگونه با این روش احتمال شکست استارتآپها را کاهش دهیم؟