اعداد و ارقام، تاریخها، انجامدادنیها، کارهای عقبمانده و انواع و اقسام چیزهایی که باید به خاطر بسپاریم، گاهی وقتها خیلی سردرگممان میکنند. در این میان حسابوکتاب و مدیریت هزینه یکی از مهمترین دغدغههای هر آدمیست!
مدیریت هزینه ها مسئلهی مهمی در زندگی هر فردی است؛ اینکه کاری کنیم که تا پیش از موعد پرداخت حقوق کفگیر به ته دیگ نخورد، طوری خرج کنیم که هشتمان گرو نهمان نباشد، حواسمان به سررسید قسطها، بدهیها و وامهایمان باشد، از پسانداز غافل نشویم، طوری پولمان را مدیریت کنیم که بخشی از آن صرف سرمایهگذاری برای آیندهمان شود و همچنین اگر بتوانیم دستی هم در کار خیر داشته باشیم. باور رایج این است که برای مدیریت هزینه ها، خرجتان باید کمتر از دخلتان باشد. همچنین نباید تنوع در سرمایهگذاری را فراموش کنید. اما در کنار اینها باید از اشتباهات مالی دردساز اجتناب کنید. در این نوشته درباره ۱۰ اشتباه مرگبار در مدیریت هزینه خواهیم گفت.
۱. پسانداز نکردن
بهطور کلی پس انداز پول به مدیریت هزینه کمک میکند و شاید هم مایهي آرامش خیالتان شود. قاعدهی کلی میگوید از سن جوانی و با پسانداز ۱۰ درصد از درآمد ماهانهتان شروع کنید و بهتدریج آن را افزایش دهید. میتوانید پساندازتان را برای اهداف مختلفی مانند بازسازی خانه، ازدواج فرزندان، شهریهی دانشگاه بچهها، سفرهای تفریحی و … بهکار بگیرید. فراموش نکنید این جدا از پسانداز برای روز مبادا است.
۲. نداشتن پسانداز برای روز مبادا
هنگام وقوع مشکلات مالی غیرمنتظره، نخستین راه گریز پساندازتان است. مشکلات غیرمنتظره در زندگی هرکسی پیش میآید. بهتر است بهاندازهی هزینهی ۶ ماه زندگی پسانداز داشته باشید. پسانداز را پشت گوش نیندازید. فکر نکنید با صرف آن برای کارهای دیگر میتوانید پولوپلهای به هم بزنید. بدون پسانداز مجبور میشوید پول قرض کنید که خود یک اشتباه مالی قابلتوجه در مدیریت هزینه است. امروزه بانکداری اینترتنی و همچنین اپلیکیشنها مختلف امکان برداشت خودکار را از حسابتان فراهم و کارتان را راحتتر کردهاند.
۳. ولخرجی کردن
اگر خرج کردن بیشتر از درآمدتان، تبدیل به عادت شود، دچار مشکل بزرگی میشوید. اگر میخواهید پولدار شوید باید کمتر از درآمدتان خرج کنید تا پولی برای پسانداز و سرمایهگذاری بماند. پس ادای آدمهای مایهدار را در نیاورید. اگر همکارتان که ثروت خانوادگی زیادی دارد ماهی یک کیف میخرد، دلیل نمیشود شما هم همین کار را کنید. سر کیسه را تنگ کنید و دست از ولخرجی بردارید که بیشترین آسیب مالی را به شما میرساند.
۴. نداشتن بیمه
بیمه هزینه نیست. بهویژه از بیمهی اتومبیل، درمان و بیمه زندگی غافل نشوید. هزینهای که برای بیمه میپردازید در مقابل هزینهای که در صورت بروز حادثه و نداشتن بیمه متحمل میشوید، خیلی ناچیز است.
۵. سرمایهگذاری نکردن یا به تأخیر انداختن آن
نرخ بازده، مدت سرمایهگذاری و میزان پولی که سرمایهگذاری میکنید در موفقیت سرمایهگذاریتان مؤثرند. اما مهمتر از همه اینکه هرقدر این کار را به تأخیر بیندازید، در واقع به خودتان ضرر میزنید. وقتی سرمایهگذاری را به تأخیر میاندازید خودتان را از سودی که مثلا با خرید سهام یا سکه در آینده نصیبتان میشود، محروم میکنید. شاید نیاز داشته باشید از کارشناس کمک بگیرید. همچنین میتوانید به مؤسسههای مختلف یا صندوقهای سرمایهگذاری مراجعه کنید.
۶. غرق شدن زیر بار قرض
قطعا وام گرفتن برای خرید خانه غیرمنطقی نیست. اما نباید برای هر کاری خود را زیر دین بانکها و آدمهای مختلف ببرید. شگفت اینکه برخی آدمها وام میگیرند تا وام دیگری را تسویه کنند! جزء این دسته نباشید. تا میتوانید بهدنبال تسویهی بدهیهایتان باشید و اگر بدهکار نیستید، همین رویه را حفظ کنید.
قرض های کوچک هم برخی اوقات روی هم جمع میشوند و یکباره تبدیل به یک کابوس میشوند. با شیوههای جدید انتقال وجه از طریق موبایل به موقع این قرضهای کوچک را پرداخت کنید تا از شرشان راحت شوید.
۷. غفلت از پیشرفت شغلی
دورهها و گواهینامههای مختلف ممکن است درآمدتان را بیشتر کنند. همیشه به دنبال راهی برای افزایش درآمدتان باشید. از تغییر شغل نترسید. اما هرگز پیش از اطمینان از وجود موقعیتی بهتر از شغل فعلیتان استعفا ندهید. به خودتان و سلامت جسمتان اهمیت بدهید، خوب بخورید، بهاندازه استراحت کنید و از زندگی لذت ببرید. بدون سلامتی و روحیهی خوب انگیزهی کافی برای کار و پیشرفت نخواهید داشت.
۸. نداشتن بودجهبندی برای مدیریت هزینه
برای مدیریت پول خود برنامهریزی کنید؛ هزینه مربوط به کارهای مختلف را مانند اجارهخانه، سفر، اقلام ضروری و مواردی مانند پسانداز برای تعویض گوشی موبایل مشخص کنید. شاید برخی آدمها حواسشان به خرج کردنهایشان باشد اما خیلی از آدمها بدون اینکه حواسشان باشد پشتسر هم خرید میکنند. چنین آدمهایی بدون بودجهبندی در مدیریت هزینه ها دچار مشکل میشوند. شاید نگهداری حساب خریدها دشوار باشد اما اینروزها نرمافزارها و اپلیکیشنهای زیادی از جمله کیف پول الکترونیکی به شما در ثبت و ضبط درآمد و هزینهها و پرداختها کمک میکنند.
۹. برنامهریزی نکردن برای آینده
خیلیها فکر میکنند برنامهریزی برای آینده یعنی نقشه کشیدن برای دوران بازنشستگی! اینطور نیست. میتوانید برای صاحبخانه شدن، ادامهی تحصیل یا سفر به دور ایران یا کشورهای دیگر برنامهریزی کنید. احتمالا با گذر زمان و تغییر شرایط اولویتها و آرزوهایتان تغییر میکنند ولی همیشه بهدنبال تأمین هزینهی برآودن آرزوهایتان باشید. اپلیکیشنهای مختلف موبایل به شما امکان تعریف صندوقهای مختلف و ذخیرهی پول برای اهداف ویژه را میدهند.
۱۰. رها کردن حسابوکتابها
حساب قسطها، سررسید تاریخ بیمه و بدهیهایتان را داشته باشید. حتی حساب غذا و نوشیدنی دنگی را که در کافه با دوستانتان میل میکنید، داشته باشید. این کار نهتنها از انباشت بدهیها جلوگیری میکنید بلکه به دیگران نشان میدهید اهل حسابوکتاب و آدم قابلاطمینانی هستید؛ مزیتی که ممکن است در موقعیتهای ویژه به دردتان بخورد. تا جایی که میشود تسویهحسابتان را به تأخیر نیندازید، بهویژه که این روزها فناوری با اپلیکیشنهای گوناگون امکان تسویهی فوری و بدون دردسر حسابها را فراهم کرده است.
برای داشتن زندگی آسوده و موفق باید مراقب دخل و خرجتان باشید. با مدیریت هزینه ها از خرجهای بیهوده جلوگیری میکنید و پولتان را صرف کارهایی میکنید که بهراستی از آنها لذت میبرید. همچنین میتوانید پولتان را صرف سرمایهگذاریهای سودآور (با گذر زمان و کسب تجربه) کنید. برای اینکه کارتان سادهتر شود از ابزارهای مختلف برای ثبت و نگهداری حساب درآمدها و هزینههایتان بهره بگیرید. مدیریت هزینه ها نهتنها به موفقیت مالی کمک میکند بلکه از سردرگمی میکاهد و به کنترل استرس مالی هم کمک میکند.