حفظ امنیت حساب بانکی برای جلوگیری از کلاهبرداری بسیار مهم است. وقتی اطلاعات حساس بانکی شما به دست افراد شیاد بیفتد، عواقب ناشی از کلاهبرداری و دزدی از حسابتان بسیار ناخوشایند و پُردردسر خواهد بود. یکی از راههای پیشگیری از این دست جرایم بانکی، ایجاد یک رمز بانکی ایمن برای کارت بانکی و اینترنتبانک و حفاظت از آن است.
انتخاب یک رمز بانکی ایمن
وقتی کارت بانکی خود را از بانک دریافت میکنیم، یک رمز ۴ رقمی نیز به ما داده میشود که معمولا حفظکردن آن برای ما سخت است و ترجیح میدهیم رمز دلخواه خودمان را انتخاب کنیم. برای بالا بردن امنیت کارت بانکی باید از انتخاب یک سری اعداد خودداری کنیم. مثلا اعداد زیر بههیچوجه رمز بانکی ایمن و مناسبی نیستند:
- تاریخ تولد خود یا نزدیکانمان؛
- سالگرد ازدواج؛
- ۱۲۳۴ یا ۴۳۲۱؛
- ۴ عدد اول یا آخر شماره ملی یا شماره شناسنامه؛
- ۴ عدد اول یا آخر شمارهی ۱۶ رقمی روی کارت؛
- ۴ عدد یکسان مثل ۸۸۸۸؛
- یا هر ۴ رقمی که معنای خاصی را متبادر کند.
برای انتخاب یک رمز بانکی ایمن بیشتر فکر کنید. اگر انتخاب رمز برای شما آسان باشد، حدس زدن آن برای دزدها هم آسان خواهد بود.
انتخاب رمز مناسب برای اینترنتبانک
بانکها پس از ارائهی رمز اینترنتبانک، از شما میخواهند که در اسرع وقت با ورود به حساب کاربری خود آن را تغییر بدهید، چرا که معمولا این رمزها بهصورت پیشفرض ساده انتخاب میشوند یا حفظ کردنشان دشوار است و نگهداشتن برگهی رمز آن برای اینکه وارد حساب اینترنتبانک شوید، اصلا ایمن نیست.
بسیاری از سایتهای اینترنتبانک برای انتخاب رمز نیازمندیهایی را مشخص میکنند و به شما کمک میکنند رمزی انتخاب کنید که حدسزدن آن برای هکرها دشوار باشد. مثلا، رمز شما باید حداقل تعداد کاراکتر خاصی داشته باشد، باید ترکیبی از حروف کوچک و بزرگ را بهکار ببرید یا حتی از بعضی علائم مثل ستاره، علامت تعجب، علامت سؤال و … استفاده کنید.
در اینجا به نکاتی اشاره میکنیم که در انتخاب یک رمز ایمن برای حساب اینترنتبانک به شما کمک میکند:
- رمز باید طولانی و حداقل دارای ۸ کاراکتر باشد.
- از ترکیبی از حروف کوچک و بزرگ استفاده کنید. حروف بزرگ را تنها در ابتدای رمز بهکار نبرید.
- بهصورت تصادفی علائم یا اعدادی در بین حروف رمز خود بگذارید و فقط به اول یا آخر رمز اکتفا نکنید.
- حروفی را انتخاب کنید که در جاهای مختلف روی کیبورد پخش شده باشند. در این صورت کسی با دیدن دست شما هنگام وارد کردن رمز، نمیتواند بهسادگی آن را تشخیص بدهد.
- در انتخاب رمز خلاق باشید. مثلا یک کلمهی فارسی را بهعنوان رمز عبور در نظر بگیرید اما بهجای حروف فارسی از حروف انگلیسیای که روی همان حروف فارسی قرار گرفته است استفاده کنید. بهعنوان مثال کلمه عبور «فریبرز» در این روش میشود «tvdfvc».
کارهایی که نباید انجام بدهید:
- از کلمات موجود در فرهنگ لغات استفاده نکنید حتی اگر آن را برعکس، مخفف یا نادرست تایپ کنید.
- از توالی اعداد و حروف استفاده نکنید. مثلا abcd1234 بهاندازهی ۱۲۳۴۵۶۷۸ یا abcdefgh رمز بدی محسوب میشود.
- از حروف پشت سر هم روی کیبورد مثل qwerty1234 یا asdfghjkl استفاده نکنید.
- از اطلاعات شخصی مثل اسم، تاریخ تولد و شماره ملی استفاده نکنید.
- هر رمزی را که بهعنوان یک نمونهی خوب میبینید، بهکار نگیرید.
- از بهکار بردن یک رمز واحد برای چندین حساب مختلف بپرهیزید. هکرها بهمحض اینکه بتوانند رمز یک حساب کاربری فردی را درست حدس بزنند، معمولا سعی میکنند آن را روی سایر حسابهای او نیز امتحان کنند.
حفاظت از رمزهای بانکی
حالا که یک رمز مطمئن انتخاب کردهاید، قدم بعدی حفاظت از آن است. کار هکرها را برای دسترسی به رمزهای بانکی خود سخت کنید.
- رمزهای بانکی خود را جایی خصوصا روی کارت بانکی یا جایی که آن را نگهداری میکنید، ننویسید.
- رمز خود را از طریق ایمیل یا پیامک برای هیچکس ارسال نکنید.
- رمز خود را به هیچکس ندهید.
- هرگز رمز بانکی خود را در مکانهای عمومی با صدای بلند اعلام نکنید.
- اجازه ندهید که مرورگر کامپیوترتان رمز بانکی شما را حفظ کند. اگر کسی کامپیوتر یا تلفن همراه شما را بدزدد، بهراحتی به رمز و درنتیجه حساب بانکی شما دسترسی پیدا میکند.
- همیشه اطمینان حاصل کنید که رمز خود را در وبسایت مطمئن وارد میکنید. کلاهبرداران از طریق فیشینگ (یعنی ساختن وبسایتهای قلابی که کاملا شبیه وبسایت اصلی است)، کاربران را فریب میدهند و به اطلاعات آنان دسترسی پیدا میکنند.
- همیشه نوار آدرس مرورگرتان را چک کنید تا مطمئن شوید که به وبسایت درست وارد شدهاید. بهخصوص در وارد کردن رمز خود در وبسایتی که از طریق یک لینک به آن وارد شدهاید، بسیار محتاط باشید.
- هر چند وقت یکبار، رمز خود را عوض کنید مثلا هر ۹۰ روز و اطمینان حاصل کنید که از یک رمز مجددا استفاده نکرده باشید. اگر فکر میکنید رمزتان امنیت سابق را ندارد، بهسرعت آن را تغییر بدهید.
- هنگام استفاده از اینترنتبانک سعی کنید از وی.پی.ان، پروکسی و هیچگونه فیلترشکنی استفاده نکنید. چرا که این نرمافزارها اغلب حاوی کدهای مخربی هستند و میتوانند باعث انتشار ویروس، افشای اطلاعات و دسترسیهای غیرمجاز شوند.
ثبت ديدگاه